Quantcast
Channel: SVT Play - Kobra
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Kobra - Avsnitt 1: Pranks

$
0
0
Del 1 av 12: Pranks, practical jokes på nätet, på nyheterna och i reklam. När allt blir satir - vad vågar vi lita på? Konsten är den perfekta arenan för illusioner med en hel arsenal av formgrepp för att lura betraktaren. Konsthögskolans rektor Måns Wrange har lurats framgångsrikt i 20 års tid. Och anrika amerikanska universitetet MIT har till och med en hel avdelning för pranks. Syskonen och f d brottslingarna Jack och Leigh Ruby gör konst av sina egna försäkringsbedrägerier. Filmen "The Room" anses allmänt som en av de sämsta filmer som gjorts men har ändå - eller kanske just därför - fått en osannolik kultstatus. Fast alltihop kan också vara ett enda stort skämt. Programledare Kristofer Lundström träffar upphovsmännen.

Kobra - Avsnitt 2: Drönare - onda eller goda?

$
0
0
Del 2 av 12: Drönare - onda eller goda? Kobra synar drönare - från förarlösa avrättningar i främmande länder och övervakningsmonster på film till svävande danspartners, arkeologiskt hjälpmedel och konstgjorda insekter för pollinering. I dag finns drönarna snart sagt överallt. Bland andra medverkar Joel "RoboCop" Kinnaman. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 3: Det svenska spelundret

$
0
0
Del 3 av 12. Minecraft, Battlefield och Candy Crush Saga; Kobra tar tempen på det svenska spelundret - vad är grejen? Kristofer Lundström möter Josef Fares, filmregissören som framgångsrikt tagit steget in i spelbranschen med Astrid Lindgren-inspirerade spelet "Brothers: A Tale of Two Sons". Amerikanska Lydia Winters är "Director of fun" på heta spelstudion Mojang och ser det kreativa och ickehierarkiska svenska systemet som en del av framgången. Vi följer spelprofilen Madeleine "Maddelisk" Leander som agerar kommentator på en Starcraft 2-tävling i Göteborg.Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 4: #Iseefaces - vi ser ansikten överallt

$
0
0
Del 4 av 12: #Iseefaces - vi ser ansikten överallt. Alla har någon gång upplevt pareidoli - ett nedärvt mänskligt psykologiskt fenomen som få känner till. Hjärnforskaren och Harvardprofessorn Nouchine Hadjikhani förklarar. Kobra hänger med en av världens bästa gatufotografer, Bruce Gilden, på jakt efter Manhattans mest intressanta ansikten. Noah Kalina fotade av sitt sorgsna ansikte varje dag i 14 år. När han la upp bilderna som youtube-film blev det en viral succé. Varför är en okänd människas ansikte så lockande? Varför är vårt egna? Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 5: Första världskriget 100 år - är det dags nu igen?

$
0
0
Del 5 av 12. Första världskriget 100 år - är det dags nu igen? Historikern och Oxfordprofessorn Margaret MacMillan drar oroväckande paralleller. Under första världskriget myntades begrepp som granatchock. Bearbetningen av krigstraumat i detta första storskaligt mekaniserade krig förändrade konstens och litteraturens formspråk för alltid. Och visst fanns det kvinnor vid fronten - Kobra uppmärksammar kvinnliga krigskorrespondenter. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 6

$
0
0
Del 5 av 16: Riot Grrrls - var finns de idag? Den feministiska punkrörelsen Riot Grrrl slog igenom för över 20 år sen, men lever än i form av t ex ryska Pussy Riot. Kobra träffar rörelsens grundare Kathleen Hanna i New York, spårar influenserna idag till indiska bandet The Vinyl Records samt möter independentfilmaren Sini Anderson.Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 6: Riot Grrrls - var finns de idag?

$
0
0
Del 6 av 12: Riot Grrrls - var finns de idag? Den feministiska punkrörelsen Riot Grrrl slog igenom för över 20 år sen, men lever än i form av t ex ryska Pussy Riot. Kobra träffar rörelsens grundare Kathleen Hanna i New York, spårar influenserna idag till indiska bandet The Vinyl Records samt möter independentfilmaren Sini Anderson.Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 7: Vildar - varför är civiliserat så trist?

$
0
0
Del 7 av 12. Vildar - varför är civiliserat så trist? Att leva civiliserat, bland snabbköp och klockslag är för de flesta det enda tänkbara. Men varför längtar vi till skogen och fascineras av vildar? Kobra träffar Cheryl Strayed som skrivit boken ”Wild”, möter naturfilmaren Sylvie Roberts samt träffar humorgruppen Klungans Mikal - som berättar om hur det var att bli uppfostrad av djur. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 8: Varför är skotska kulturen separatistisk?

$
0
0
Del 8 av 12. Varför är skotska kulturen separatistisk? Skottland laddar för en egen framtid. I september hålls en folkomröstning om självständighet och Europa kan få ett nytt land. Båda sidors kampanjer är i full gång. Inom kulturlivet vill nästan alla frigöra sig från London. Kobra frågar varför - hur blev nationalism en hjärtefråga för kulturen? Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 9: Handskriften under attack

$
0
0
Del 9 av 12. Handskrift. I tangentbordens och mobiltelefonernas tidevarv kan man undra om det ens är värt att lära barn att skriva för hand. Kobra träffar handskriftsforskaren Rosemary Sassoon, undersöker hur emojin påverkar vårt skrivande och kollar hur handskriften mår i resten av världen. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 10: Malik Bendjelloul

$
0
0
Del 10 av 12. Ikväll ägnas Kobra åt den hastigt bortgångne tidigare Kobra-medarbetaren Malik Bendjelloul. Vi sänder ett antal av de inslag han gjorde under sina år på Kobra, före de stora framgångarna med Searching for Sugar Man.

Kobra - Avsnitt 11: Hjärnan är det viktigaste organet - enligt hjärnan

$
0
0
Del 11 av 12. Hjärnan är det viktigaste organet - enligt hjärnan. En strid ström av böcker med hjärnan i huvudrollen, hjärnforskning längs nya spår och EU-miljarder för att på konstgjord väg försöka skapa en mänsklig hjärna. Kobra träffar bland andra amerikanska stjärnförfattaren Siri Hustvedt, som på grund av sin sjukdom fick anledning att djupdyka i neurologi. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 12

$
0
0
Del 6 av 6: Ufon - visst finns de! Perus flygvapen återöppnade i höstas sin avdelning för ufo-aktiviteter. Många skrattar, men faktum är att den behövs. Det rapporteras nämligen så många oförklarliga ljusfenomen med mera att det behövs en instans för befolkningen att vända sig till. Kristofer Lundström åker till Peru, beordras att inte äta kött och beger sig tillsammans med ufo-experter ut i öknen till de berömda Nazcalinjerna. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Del 12: Ufon - visst finns de!

$
0
0
Ufon - visst finns de! Perus flygvapen återöppnade i höstas sin avdelning för ufo-aktiviteter. Många skrattar, men faktum är att den behövs. Det rapporteras nämligen så många oförklarliga ljusfenomen med mera att det behövs en instans för befolkningen att vända sig till. Kristofer Lundström åker till Peru, beordras att inte äta kött och beger sig tillsammans med ufo-experter ut i öknen till de berömda Nazcalinjerna. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 1: Insekter, som konst - och som föda!

$
0
0
Del 1 av 12: Äta myror? Kobras säsongspremiär handlar om insekter, som konst - och som föda! Med den allt mer uppenbart ohållbara köttproduktionen står nu hoppet till skalbaggar, larver och gräshoppor. De kryper fram både på lyxrestauranger och snart in i ditt eget kök. Kristofer åker till Hongkong och äter friterade larver med chili. Vi synar design och arkitektur bakom insektsproduktion samt träffar den colombianske konstnären Rafael Gómezbarros som låter myror ta över maktens byggnader. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 2: Marina Abramović

$
0
0
Del 2 av 12. "Vi är förslavade av teknologin, som splittrar vår koncentration och gör att vi inte kan tänka." Marina Abramović är performancekonstens verkliga superstjärna. En mångsysslare som gör film, koreografi, scenkonst - men kanske är mest känd för sina utmattande och ibland farliga performanceverk. En slags uthållighetsövningar som utforskar gränsen för det fysiskt och psykiskt möjliga. Kobra porträtterar konstnären som Time Magazine utnämnt till en av världens mest inflytelserika människor. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 3: 1984 - klarade vi oss undan?

$
0
0
Del 3 av 12. 1984 - klarade vi oss undan? I år har det gått 30 år sen det ödesdigra årtalet, som odödliggjordes i George Orwells roman "1984". Regissören Michael Radford gjorde filmatiseringen med John Hurt i rollen som Winston Smith på sanningsministeriet i Oceanien. Han menar att många av Orwells förutsägelser blev sanna. Vi pratar dystopier med regissören Terry Gilliam, som tycker att verkligheten blir allt snabbare på att hinna ikapp framtidsskildringarna. Och varför talar politikerna newspeak - språket från Orwells roman?Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 4: Äldreboende jorden - vad händer med kulturen?

$
0
0
Del 4 av 12. Äldreboende jorden - vad händer med kulturen? De äldre är nu i majoritet på vår planet. Vi träffar bland andra industridesignern Patricia Moore. Som 26-åring wallraffade hon som gammal tant för att se hur äldre bemöttes. Det förändrade hennes liv. Roy Andersson om sin långa karriär. Och vad händer med Star Wars när hjältarna blivit gamla? Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 5: Mens - håller tabut på att försvinna?

$
0
0
Del 5 av 12. Mens - håller tabut på att försvinna? Den påverkar hälften av jordens befolkning fem dagar i månaden i över 30 år, men är ändå något man helst inte låtsas om. Men nu håller vårt sätt att se på och prata om mens på att förändras. Kobra tittar närmare på mensen inom populärkulturen och konsten - och som folkrörelse och aktivism. Programledare: Kristofer Lundström.

Kobra - Avsnitt 6: När slumpen styr

$
0
0
Del 6 av 12. När slumpen styr. Vad är slump egentligen - finns den ens? Kobra kollar med konstnärerna, filosoferna och matematikerna. Och så låter vi - delvis - slumpen styra oss själva... Programledare: Kristofer Lundström.
Viewing all 138 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>